On the 40th-anniversary season of This Old House, an old cottage meets a new challenge as it gets fitted for modern energy efficiency standards.

When homeowners Dana and Don Powers decided to leave their house in Providence for a new chapter on a small island community outside of Newport, they knew that they wanted a home that would reflect the lifestyle they’d always wanted – one where they could use energy more responsibly while raising their two boys in a charming and close-knit community. After more than two years of searching, they made the unexpected purchase of a 1,000-square-foot cottage that, at nearly 100 years old, needed a lot of renovating.

Turns out this was a challenge perfectly suited for the This Old House crew on their 40thseason. Tom Silva and his team of craftsmen embarked on an unexpectedly modern historic renovation to convert the aging cottage into a larger family home that achieves net-zero energy efficiency standards.

Since a net-zero home must use only as much energy as it can produce, this was no small feat for a home built in the 1920s.

An architect himself, Don knew that he wanted to achieve net-zero energy status, and rework the floor plan and make the house large enough to accommodate their family of four. There was an important stipulation, though, to keep the house recognizable as a Jamestown Shingled cottage and to maintain consistency with the charactered look of other homes in the neighborhood.

Though the two-story addition to the home had to reflect its heritage, net-zero standards required elements that are unmistakably 21st century. The home was fitted with photovoltaic solar panels and a heat-recovery HVAC system to generate energy, and layers of insulation, Energy Star appliances and Marvin triple-glazed argon-filled windows keep energy use low.

The home was designed to grow in length, but not in height or depth, with a two-story addition that followed the original lines of the low, cottage-scale home. The addition allowed the creation of open spaces, with connectivity between the kitchen and dining area and the adjacent living room.

Expansive 9.5-foot ceilings and large double hung and casement windows give a sense of spaciousness to the new living room, and a French door provides direct access to a screened-in porch. Pale oak wood tones, white walls, and glossy painted ceiling planks help reflect light into every corner of the space.

Throughout the home, the windows simultaneously stand out and fade away thanks to a mixed window finish with black painted sash and white frames.

More room upstairs meant bedrooms for each of the couple’s sons, a shared bath and a master suite tucked into a dormer, with windows facing the backyard.

Along with more responsible use of energy, one of the Powers’ priorities for their new lifestyle was space for spending time with family. A screened-in porch with views to the living room provides the perfect area for soaking in the sunset and enjoying a breeze on a warm New England day; a tradition this family will enjoy for many years to come.

All photos by Anthony Tieuli.

Posted by:Marvin

Marvin is a fourth-generation family-owned and -operated business, headquartered in Warroad, Minnesota, with more than 5,500 employees across 15 cities in North America. The Marvin portfolio of products for builders, architects and homeowners is designed to provide exceptional solutions for any project with a focus on creating better ways of living. Marvin products are distributed nationally through a network of independent dealers and are also exported internationally. Visit Marvin.com to learn more.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s